Bakır Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?
Hurda bakır geri dönüşümü işlemleri nasıl yapılır? Bu içeriğimizde bakırın geri dönüşümü ile elde edilen kazanımları, bakırın nasıl geri dönüştürüldüğünü ve süreçteki önemli noktaları ele alacağız.
Bakır geri dönüşümü sürecindeki en önemli nokta, geri kazanım uygulamalarının bizatihi kendisidir diyebiliriz. Tüm geri kazanım uygulamalarının çevre dostu yöntemlerle yapılması ve atık yönetiminin çok iyi planlanması gerektiğini önemle vurgulamalıyız. Diğer yan ürünlerin de başarılı şekilde gezi kazanılabilmesi için standartlara ve prosedürlere uygun süreç yönetimi elzemdir. Bakırın geri dönüşümünde ana hedef, kayıpsız geri kazanımdır.
Madencilik faaliyetleriyle kaynağından saf olarak elde edilen bakır; piyasa talebine göre çinko, kalay, alüminyum gibi diğer metallerle karıştırılarak çeşitli alaşımlar oluşturulur. Bu alaşımların her birinin karşıladığı işlevler ve kullanım alanları birbirinden farklıdır. Bakır geri dönüşümü uygulamalarında da hurdaların içeriğindeki farklı metaller ayrıştırılarak bakır, ham madde olarak geri kazanılır.
Geri dönüştürülen bakırın, saf bakırdan farkı yoktur.
Tuzla Hurdacısı olarak Marmara Bölgesi’nin her yerinden tonajlı hurda alımı yapıyoruz. Metal dönüşüm fabrikası hizmetlerimizin detayları için hizmetler sayfamızı inceleyebilirsiniz. Atık bakırlarınızın alım ve fiyatlandırma süreci hakkında detaylı bilgiler için güncel hurda bakır fiyatları sayfamıza göz atabilirsiniz.
Bakır Geri Dönüşümü Uygulamaları Neden Önemli?

Bakır, çeşitli endüstrilerdeki kullanım alanlarının çokluğu ve ekonomik değeri nedeniyle önemli bir geri dönüşüm malzemesidir. Çevre dostu bir süreç olarak hurda bakır geri dönüşümü, doğaya atılan zararlı atıkların azaltılmasıyla birlikte sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunur. Bununla birlikte atık metaller, alıcısı ve satıcısı için ekonomik değer taşır. Geri kazanılan bakır, endüstriyel üretimde yeniden ve yeniden kullanılabilir.
Bakır geri dönüşümü sayesinde elde edilen faydalar şunlardır:
- Enerji tasarrufu sağlanır. Geri kazanım süreçleri, yeni bakır üretimi için gereken enerji, su ve diğer kaynakların tüketimini önemli ölçüde azaltır. Geri kazanım işlemlerinin uygulanması sırasında kullanılan enerji miktarı, yeni üretimde kullanılan enerji miktarına göre çok daha azdır. Dolayısıyla enerji kaynaklarının daha verimli olacak şekilde kullanılması sağlanırken enerji maliyetleri de önemli ölçüde azaltılır.
- Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlanır. Enerji verimliliği sayesinde sera gazı emisyonlarının azaltılması mümkün olur. Dolayısıyla da geri kazanım uygulamaları iklim değişikliğiyle mücadelede önemli faaliyetlerdir.
- Doğal kaynakların korunması desteklenir. Diğer tüm doğal kaynaklar gibi bakır da doğada sınırlı miktarda bulunan bir madendir. Madencilik faaliyetleri de birçok açıdan zahmetli ve yüksek maliyetli süreçlerdir. Geri kazanım uygulamaları sayesinde doğal kaynaklar verimli şekilde kullanılarak bilinçsiz tüketimin önüne geçilir. Ayrıca madencilik faaliyetlerinin çevre üzerindeki olumsuz etkileri de kontrol altına alınabilir.
- Çevre kirliliği azaltılır. Çöp sahalarının dolması engellenerek, doğal yaşam alanlarının korunmasına katkı sağlanır. Ayrıca çöp sahalarında çeşitli çevresel faktörlere bağlı olarak oluşabilecek ve toprağa, havaya, suya karışabilecek zararlı oluşumların da önüne geçilir.
- Üretim maliyetleri düşürülür. Geri dönüştürülen kaynaklar, yeni ürünlerin üretiminde kullanılır. Bu sayede üretim maliyetleri düşürülerek piyasaya daha uygun fiyatlı ürünler sunulabilir. Ek olarak AR-GE süreçlerinde de maliyetler düşürülebilir ve inovasyon süreçleri kolaylaştırılabilir.
Bakır geri dönüşümünün sağladığı faydalar, sadece geri kazanım süreciyle de sınırlı değildir. Elektrik ve ısıyı iyi ileten bir metal olduğu için bakır içerikli ürünler, günlük yaşamımızda da enerji verimliliği sağlar. Örneğin bakır boruların kullanımı; enerji kayıplarını azaltarak, daha az enerji tüketen sistemlerin tasarlanmasını mümkün kılmaktadır.
Bakır Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Geri dönüşüme aktardığınız hurdalar, bir dizi fiziksel ve kimyasal işlemin ardından endüstrilerin kullanımına hazır “ham madde” haline getirilir. Bakır geri dönüşümü süreci adım adım şu şekilde ilerler:
- Atıkların kaynağından toplanması: Öncelikle atık bakırlar kaynağından toplanır. Toplama sürecinde hurdacılar, metal dönüşüm tesisleri ve belediyeler faaliyet gösterebilir. Biz de Tuzla Hurdacısı olarak evlerden, işletmelerden, fabrikalardan, okullardan, hastanelerden, sanayi tesislerinden ve kurumlardan alım satım ticareti yaparak metal atık toplamaktayız.
- Atıkların depolanması: Kaynağından toplanan atıklar, depolara taşınarak uygun şartlarda depolanır. Hurdaların geri dönüşüm verimliliğinin düşmemesi için depolama şartları uygun olmalıdır. Örneğin su ve nem, metallere zarar vererek kalitelerinin düşmesine neden olur.
- Atıkların ayrıştırılması: Ayrıştırma işlemleri, standartlara uygun olacak şekilde ve atık yönetimi stratejileri benimsenerek doğru ekipman ve yöntemlerle yapılmalıdır. Nitelikli ayrıştırma, bakır geri dönüşümü uygulamalarında işlem basamaklarını hızlandırıp kolaylaştırmaktadır. Sürecin verimliliği için doğru ayrıştırma en önemli adımdır. Bu süreçte bakırlar, türlerine ve niteliklerine göre ayrı ayrı sınıflandırılır.
- Atıkların temizlenmesi: Ayrıştırma işleminin ardından sınıflandırılan parçalar, titizlikle temizlenmeli ve geri kazanım uygulamaları için tam manasıyla hazır hale getirilmelidir.
- Atıkların işlenmesi: Metal hurdaların geri kazanım işlemleri, geri dönüşüm tesislerinde yapılır. Malzemeler, türüne göre çeşitli işlemlere tabi tutulur. Her metalin geri kazanım süreci aynı işlemleri içermemektedir. Çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerin ardından bakırın saf hale gelmesi sağlanır.
- Geri kazanılan kaynakların yeniden piyasaya çıkması: Saflaştırılan bakır, artık yeniden kullanılabilir ham madde kaynağıdır ve çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere satışa sunulur.
Hurda alım satım ticaretiyle başlayan bu süreç sonunda, çöp olarak görülen ve kıymet verilmeyen atık metallerin üretimde yeniden kullanılması sağlanır. Pek çoğumuz farkında olmasak da gündelik yaşamımızdaki birçok ihtiyacımızda bakır içerikli araç, gereç ve eşyaları kullanmaktayız. Yaygın kullanımı, üretim endüstrilerinde daima bakır ihtiyacı olması anlamına gelmektedir. Tam da bu nedenle diğer bazı malzemelerle karşılaştırıldığında hurda fiyatları daha yüksektir.
Bakırın İşleme Sürecinde Ne Yapılır?
Bakırın işlenme sürecinde; ayrıştırılan, sınıflandırılan ve temizlenen bakır parçaları eritilir ve rafine edilir. Bakır yüksek sıcaklıklarda eritilerek saflığı artırılır. Eritilen bakır, kalıplara dökülerek istenilen forma getirilir. Tüm bu işlemler, bakırın saf hale gelmesini sağlar.
Bakır geri dönüşümü sırasında kullanılan özel eritme fırınları, eleme ve ayrıştırma makineleri ve işleme makineleri gibi teknolojiler; çevreye zarar vermeden verimli bir geri kazanım süreci sağlamaktadır.
Geri kazanım sürecinin, çevre duyarlılığı ve bilinciyle yönetilmesi elzemdir.
Ülkemiz için bakır geri dönüşümü, sürdürülebilir çevre ve gelecek için önemli bir adımı temsil etmektedir. Bu nedenle toplumun her kesiminden aktif katılım sağlanarak çevresel faydalar artırılmalıdır. Bakır geri dönüşümü uygulamaları, doğal çevrenin korunması açısından elzem olduğu gibi ekonomik açıdan da çok büyük öneme sahiptir. Bakır içerikli malzemelerin satışından bireyler gelir elde ederken, aynı zamanda ülkemizde sürdürülebilir ekonomi modelinin inşa süreci mümkün olur.
İçeriğimizi paylaşmak ister misiniz?